Coronavirüs, soğuk algınlığının rhinovirüsten sonra en sık görülen etkeni kabul edilmektedir. Çocuk ve erişkinlerde gastroenterit yaptığı da gösterilmiştir. İnfeksiyon üst solunum yollarında sınırlı kalır çünkü viral üreme için optimum ısı 33-35 derecedir.
İlk olarak 1960 yılında tanımlanmış olan coronavirüsün insanlarda enfeksiyon oluşturan beş türü vardır:
- OC43,
- 229E,
- SARS-Coronavirüs,
- NL63,
- HKU1
2002’de Güney Çin’de ortaya çıkan ağır akut solunum yetmezliği sendromunun (SARS) sorumlusu olan virüs coronavirüs grubundandır. SARS ciddi akut solunum yetmezliği ile seyreden bir sendrom olup insanlarda ve bazı hayvanlarda görülebilir.
Birçok coronavirüs tipi ise sadece hayvanlarda enfeksiyona yol açmaktadır. Ölümcül kabul edilen SARS,gastrointestinal sistem, karaciğer ve santral sinir sisteminde de hasar yapabilir.
Nasıl Bulaşır?
SARS dışında diğer coronavirüs tipleri dünya genelinde çok sık enfeksiyon yapmaktadırlar. SARS ise en son 2004 de gözlenmiştir. Tüm coronavirüsler damlacık yolu ve yakın temas ile bulaşırlar. Özellikle sonbahar ve kış aylarında salgınları gözlenir.
Belirtileri Nelerdir?
Kısa süreli bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak belirti verir. Burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş gözlenir. Bazen alt solunum yolu enfeksyonlarına da neden olabilirler. SARS ise çok daha ciddi solunum yolu belirtileri ile seyreder ve ölümle sonuçlanabilir.
Nasıl Tanı Konur?
PCR yöntemi ile virüs tanınabilir.
Nasıl Korunmalıyız?
- Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayınız.
- Kirli ellerinizi göz ve burnunuz ile temas etmeyiniz.
- Hasta insanlarla yakın temastan kaçınınız.
- Mümkün olduğunca istirahat ediniz.
- Mendil kullanınız ve öksürme ve aksırma sırasında etrafınızı kontamine etmemek için önlem alınız.
Kaynak
http://www.who.int/csr/disease/coronavirus_infections/en/